Τα αγωνίσματα που λαμβάνουν χώρα στις πισίνες των Ολυμπιακών αγώνων προσελκύουν ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος του κοινού λόγω και της ποικιλίας των αγωνισμάτων (ταχύτητα, καταδύσεις, ρυθμική-ενόργανη) .
Μπορεί η επιστήμη της Χημείας να έχει κάποια σχέση με τα παραπάνω;
H πισίνα αποτελεί ένα μεγάλο χημικό αντιδραστήρα , εντός του οποίου πραγματοποιείται μια ποικιλία χημικών αντιδράσεων. Τα αντιδρώντα, τα οποία συμμετέχουν προέρχονται από τις διαδικασίες αντιμετώπισης των μικροβίων (συνήθως χλωριωμένες ενώσεις) αλλά και από την ανθρώπινη παρουσία, είτε έμμεσα (ιδρώτας, λοσιόν και ενυδατικές κρέμες για το σώμα) είτε πιο άμεσα (ούρηση στην πισίνα όπως παραδέχονται ανοιχτά και πολλοί αθλητές όπως ο Μαϊκλ Φελπς).
Τα προϊόντα των παραπάνω αντιδράσεων ανιχνεύονται συχνά στις πισίνες και μερικά από αυτά βλέπετε στο παρακάτω σχήμα.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, ενδιαφέρον παρουσίασε και ένα πρόσφατο περιστατικό από μία πισίνα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η οποία απέκτησε πράσινο χρώμα.
“Υπήρξε μία απότομη μείωση της αλκαλικότητας”, εξήγησε ο εκπρόσωπος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, Μάριο Ανδράδα. “Τα επίπεδα pH και χλωρίου ελέγχονται τακτικά”, πρόσθεσε και εξήγησε πως “οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση δεν θα μπορούσαν να έχουν κάνει πιο εντατικούς ελέγχους τις τελευταίες μέρες. Πιθανότατα δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε ότι με περισσότερους αθλητές το νερό θα μπορούσε να επηρεαστεί”.
Πηγή πληροφοριών & εικόνας : C&Eng.News (http://cen.acs.org/articles/94/i31/chemical-reactions-taking-place-swimming.html?utm_source=Twitter&utm_medium=Social&utm_campaign=CEN&hootPostID=d01e29e6a5d2f2d3523a8c86d8416dad) & www.simpletooltips.com