Πάρα πολλά έργα τέχνης έχουν απωλέσει τα αρχικά τους χαρακτηριστικά, καθώς έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου. Ένα από αυτά τα έργα τέχνης (ένα αρχαίο πορτρέτο μία γυναίκας της Ρώμης) είχε υποστεί τα πάνδεινα (ηφαιστειακή στάχτη, υγρασία, άλατα κτλ) με αποτέλεσμα τα σημάδια του χρόνου να είναι εμφανή πάνω του. Το Ερκολάνο (Ηράκλειο στα Ελληνικά) αποτελούσε μια περιοχή κοντά στη σημερινή Νάπολι, η οποία καταστράφηκε από ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 66 πχ. Επί αιώνες ΄΄κοιμόταν΄΄ θαμμένο κάτω από 66 πόδια ηφαιστειακής στάχτης, η οποία βοήθησε εν μέρει στην διατήρηση διάφορων έργων τέχνης αλλοιώνοντας όμως παράλληλα το χαρακτήρα τους.
Στην υπηρεσία της τέχνης λοιπόν παρουσιάστηκε μία νέα μεθοδολογία υψηλής ανάλυσης φθορισμομετρίας ακτίνων-Χ (macro ΧRF), η οποία ΄΄βομβαρδίζει΄΄ το πορτραίτο με υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ λαμβάνοντας πίσω ηλεκτρομαγνητικές πληροφορίες που υποδεικνύουν τα χαμένα στρώματα του πίνακα στοχείο προς στοιχείο.
Επί παραδείγματι, τα άτομα του σιδήρου (από την αρχική μπογιά με σίδηρο που χρησιμοποιήθηκε) αλληλεπιδρούν με τις ακτίνες Χ και ΄΄ανταπαντούν΄΄ παρουσιάζοντας το αρχικό περίγραμμα πάνω στο οποίο βασίστηκε το έργο. (βλέπε εικόνα δεξιά)
Άλλα στοιχεία (Αργίλιο, Πυρίτιο, Κάλιο), τα οποία περιέχονται στις μπογιές, παρουσιάζουν επόμενα βήματα του πίνακα όπως σκιάσεις σε διαφορετικά μέρη του προσώπου, καθώς και άλλες λεπτομέρειες.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως με αυτό τον τρόπο κατά μια έννοια ανοίγουμε ένα χημικό παράθυρο στο παρελθόν παρατηρώντας βήμα προς βήμα τις τεχνικές κινήσεις του καλλιτέχνη.
Πηγή πληροφόρησης: https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2017/august/remarkable-artistry-hidden-in-ancient-roman-painting-revealed.html
Πηγή εικόνας X-Ray Fluorescence: http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2013/ja/c3ja30341a#!divAbstract