INNOVATION

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ως παράγων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης

INNOVATIONΗ τεχνολογική επανάσταση την οποία διανύουμε από τις αρχές του 21ου αιώνα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από την προηγούμενη την  βιομηχανική επανάσταση. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι στην βιομηχανική περίοδο το κέντρο ήταν η Ευρώπη, στην τεχνολογική περίοδο το κέντρο δεν είναι η Ευρώπη αλλά η Αμερική και η Ιαπωνία. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι στην βιομηχανική περίοδο η άντληση και η εξάντληση φυσικών πόρων αποτελούσε την παραγωγή πλούτου, ενώ στην τεχνολογική περίοδο η γνώση και οι δημιουργικές ικανότητες του ανθρώπου αποτελούν την κινητήρια δύναμη και την παραγωγή πλούτου. Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η ταχύτητα των αλλαγών στην βιομηχανική περίοδο ένα προϊόν παρέμενε στην αγορά κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια, στην τεχνολογική περίοδο ένα προϊόν παραμένει στην αγορά πολύ λιγότερο από ένα χρόνο και μερικές φορές μόνο για εβδομάδες, ενώ συγχρόνως τα προϊόντα παραγγελίας για τον πελάτη (custom made) διαρκώς αυξάνονται.

Το κύριο προϊόν της βιομηχανικής περιόδου ήταν το αυτοκίνητο, ογκώδες και ρυπογόνο, ενώ στην διάρκεια της τεχνολογικής περιόδου το κύριο προϊόν είναι το κινητό και ο προσωπικός υπολογιστής λιγότερο ογκώδη και φιλικότερα στο περιβάλλον.

Στην τεχνολογική περίοδο η βιώσιμη βάση της ανταγωνιστικότητας είναι το τρίπτυχο έρευνα-καινοτομία – επιχειρηματικότητα και αποτελεί την βάση για την παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης ένα προϊόν που σήμερα παράγεται στο Amsterdam το απόγευμα έχει φτάσει σε ογδόντα διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μόνο προϊόντα που ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογικές και καινοτομίες επιβιώνουν στην παγκόσμια αγορά. Η χώρα μας δυστυχώς ποτέ δεν μπήκε στο τρένο της τεχνολογίας και δεν ακολούθησε τις πρωτοποριακές αλλαγές που συνέβησαν στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Σε κάθε χώρα περισσότερο από το 90% της τεχνολογίας και καινοτομίας σε προϊόντα, υπηρεσίες,  οργάνωσης κλπ. είναι εισαγόμενο και λιγότερο από το 10% είναι παράγων πρωτογενούς έρευνας. Η μεταφορά τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας είναι το κύριο χαρακτηριστικό κάθε αναπτυσσόμενης χώρας. Υπάρχουν καινοτομίες που έχουν άμεσα αποτελέσματα όπως ο ουγγαροεβραίος στις ΗΠΑ που συνέδεσε την βαλίτσα με τα καρούλια έφερε την καινοτομία την βαλίτσα με ρόδες και είναι η καινοτομία μακράς περιόδου όπως το κινητό τηλέφωνο και το PC που οι βασικές ιδέες ξεκίνησαν από το 1920 αλλά όταν βγήκαν στην αγορά επηρέασαν όλη την αγορά, τους δημόσιους φορείς και την κοινωνία.

Τα τελευταία 30 χρόνια καμιά σχεδόν μεγάλη βιομηχανία δεν ιδρύθηκε στην ΕΕ και όχι μόνο για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Στην σημερινή τεχνολογική περίοδο ιδρύονται εταιρίες λίγων ατόμων (4-6) που εκμεταλλεύονται την εφαρμογή μιας ιδέας ή μιας καινοτομίας. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τεχνολογικής περιόδου.

Για να επιτευχθούν οι αλλαγές αυτές τα ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά κέντρα της χώρας  πρέπει να συνδεθούν με τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Και εδώ είναι ο αδύναμος κρίκος. Παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν περισσότερα από 50 δις ευρώ  από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ΜΟΠ και άλλες επιδοτήσεις τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ενσωματώσει νέες τεχνολογίες, που παράγουν καινοτόμα προϊόντα είναι ελάχιστες και η χώρα μας χαρακτηρίζεται σύμφωνα με κοινοτικά στοιχεία moderate innovator (μέτρια καινοτομικά χώρα). Είναι γεγονός ότι κάποια αποτελέσματα που παράγονται από Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ δεν αξιοποιούνται στην παραγωγή προϊόντος και εδώ είναι η αδυναμία που έχει η χώρα μας στην αλυσίδα της καινοτομίας. Είναι αυτό που ονομάζεται death valley κατ’ ευφημισμό σε αντίθεση με το silicon valley.

Παρατηρούμε Αμερικάνικα και Αγγλικά Πανεπιστήμια να δημιουργούν παραρτήματα σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου (Qatar,  Σαουδική Αραβία κλπ.) στην Ασία (Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Φιλιππίνες κλπ.) στην Αφρική (Νιγηρία, Τανζανία κλπ.) αλλά πουθενά Ελληνικά παραρτήματα ΑΕΙ. Συγχρόνως πολλές χώρες της ΕΕ (Τσεχία, Σλοβενία, Ουγγαρία κλπ.) αναγνωρίζουν πτυχία που χορηγούνται από Ιδιωτικά Κολέγια που συνεργάζονται με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και άλλων Χωρών – μελών της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι πολιτικά κόμματα αναγνωρίζουν αυτήν την αναγκαιότητα μέχρι σήμερα το μέτρο αυτό καθυστερεί και μόνο επαγγελματικά δικαιώματα χορηγούνται σε ορισμένα επαγγέλματα. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε και την απροθυμία των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν καινοτομίες, κυρίως λόγω άγνοιας αλλά και καχυποψίας.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία) πάνω από το 60% των δαπανών για έρευνα δαπανάται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην χώρα μας δαπανάται από τον ιδιωτικό τομέα λιγότερα από το 25%.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επιφέρει ακόμη βαθύτερη ηθική κρίση. Η κρίση που μαστίζει την χώρα άρχισε πριν αρκετά χρόνια και τα αιτία της είναι η εγκατάλειψη ήθους και αξιών. Όταν μια κοινωνία συστηματικά ευνοεί και προωθεί την πελατοκρατία αντί της αξιοκρατίας, την μετριότητα αντί της αριστείας, τον άκρατο ατομικισμό αντί της ομαδικής εργασίας και συνεργασίας είναι καταδικασμένη στην παρακμή.

Πολλά έχουν γραφτεί για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και βέβαια η λύση είναι πολυπαραγοντική. Πρέπει δηλαδή ορισμένοι επιλεγμένοι και καθορισμένοι παράγοντες να  συμβάλουν ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, και προτείνω ένας από τους παράγοντες αυτούς να είναι η καινοτομία. Η χώρα μας παρά τις αδυναμίες, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του εκπαιδευτικού συστήματος διαθέτει εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό που διεξάγει έρευνα υψηλής ποιότητας και μην ξεχνάμε excellence attracts excellence.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ 187 χωρών όσον αφορά τις επιστημονικές επιδόσεις του ερευνητικού προσωπικού.

Λαμβάνοντας υπόψιν διαφορετικούς δείκτες, διαφορετικά κριτήρια, δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλής  επιστημονικής απήχησης, τις επιδόσεις στα ανταγωνιστικά προγράμματα πλαίσια της Ε.Ε, όλα αυτά αποδεικνύουν την αριστεία και την υψηλή ποιότητα έρευνας νησίδων του ελληνικού ερευνητικού συστήματος.

Ακριβώς σε αυτό πρέπει να στηριχτεί η καινοτομική επανάσταση που θα συμβάλλει στην διέξοδο από την κρίση.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και το Ισραήλ όταν στη δεκαετία του ’80 ο πληθωρισμός υπερενεύει  το 1000% και η ανεργία το 40%. Συμφώνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα να θέσουν ως προτεραιότητα  την έρευνα και την καινοτομία. Σε λιγότερο από πέντε χρόνια η χώρα ήταν σε πορεία ανάκαμψης με μηδέν πληθωρισμό και ανεργία.

Η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα και να προωθήσει την καινοτομία ιδιαίτερα στο Τουρισμό,τον Αγροδιατροφικό Τομέα και την  Ναυτιλία, τομείς αιχμής του παραγωγικού μας συστήματος. Θα πρόσθετα έναν ακόμη τομέα, τα Υλικά δηλαδή χημικές ουσίες στο τομέα των φαρμάκων, καλλυντικών, πλαστικών, ηλεκτρονικών κλπ.

Πολλές φορές επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες παρατηρώ σε κεντρικό δρόμο  το σύνθημα μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας «Research,there is no future without it”  και μονολογώ: Έρευνα και καινοτομία, δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση χωρίς αυτήν.

*Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με συντονιστές τους Π.Δούκα π.υπουργό και Ν.Κατσαρό,μεταξύ των ομιλητών οι: Σ.Μάνος, π.υπουργος, Γ.Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής Ν.Βερνίκος εφοπλιστής, Π.Δούκας π.υπουργός, Ν.Κατσαρός, κ.α.

Πηγή εικόνας: http://www.tridelity.com/innovation-3d-technologies/


Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Πρόσφατα άρθρα κατηγορίας

Αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 – Μία επισκόπηση των αντιιϊκών φαρμάκων και εμβολίων υπό δοκιμή

Infectious diseases have plagued humanity since the earliest days of civilizations. Civilizations and subsequent history have been altered profoundly by the outbreak of pathogenic infectious diseases that decimated societies...

Περισσότερα »

Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2018

[caption id="attachment_3675" align="aligncenter" width="550"] Niklas Elmehed/Royal Swedish Academy of Sceinces[/caption] Η Φράνσις Άρνολντ, ο Τζορτζ Σμιθ  και ο Γκρέγκορι Γουίντερ τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Χημείας 2018 για τις έρευνές...

Περισσότερα »

Η Χημεία ταξιδεύει στην Ελλάδα – Λαύριο Αττικής

Το Λαυριο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, απέχει δε 52 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η έκταση του Δήμου σήμερα περιλαμβάνει 42.000 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται...

Περισσότερα »

Χημικό ταξίδι τέχνης…μέσα στο χρόνο!

Πάρα πολλά έργα τέχνης έχουν απωλέσει τα αρχικά τους χαρακτηριστικά, καθώς έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου. Ένα από αυτά τα έργα τέχνης (ένα αρχαίο πορτρέτο μία γυναίκας της...

Περισσότερα »

Είναι τόσο ΄΄αθώες΄΄ οι εκτυπώσεις με μελάνια toner ;

Οι εκτυπωτές Laser λειτουργούν με toners, τα οποία είναι γνωστό ότι περιέχουν καταλυτικά δραστικά νανοσωματίδια. Κατά την εκτύπωση αυτά τα νανοσωματίδια εκπέμπονται στον αέρα, όπου δύναται να αντιδράσουν με...

Περισσότερα »

Nόμπελ Χημείας 2017 – Cryo-Electron Microscopy

To Νόμπελ Χημείας του 2017 απονεμήθηκε στους Jacques Dubochet του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, Joachim Frank του Πανεπιστημίου Columbia και Richard Henderson του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Cambridge της Αγγλίας...

Περισσότερα »

Ένας χρυσός…τοξικός βάτραχος!

Μία από τις πιο ισχυρές τοξίνες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα είναι ένα στεροειδές αλκαλοειδές, η βατραχοτοξίνη. Παράγεται από τον χρυσό δηλητηριώδη βάτραχο της Κολομβίας και αρκεί μόλις 0.1mg για να...

Περισσότερα »

B΄Κύκλος Ομιλιών «Επιστήμη και Θρησκεία: Μια περίπλοκη σχέση»

Επιστήμη και Θρησκεία: μια περίπλοκη σχέση Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ)- Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών Επιστημονικός υπεύθυνος: Ευθύμιος Νικολαΐδης, Δ/ντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ Υπεύθυνος Οργάνωσης: Νίκος Λιβανός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΙΕ/ΕΙΕ Με αφορμή το πρόγραμμα «Επιστήμες και...

Περισσότερα »

Έκθεση με Θέμα «Εικαστικές Αντιδράσεις»

  Ο Πρόεδρος Χρήστος Τεντόμας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης του Συλλόγου Υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους Σάββατο 7 Ιανουάριου...

Περισσότερα »

22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας – Έναρξη live streaming

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΑΠΘ διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, τον Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το...

Περισσότερα »

Έξυπνα Χρώματα: Ρεύμα με ένα απλό βάψιμο

Θερμοηλεκτρικό χρώμα επιτρέπει στους τοίχους να μετατρέπουν την θερμότητα σε ηλεκτρισμό Στην εποχή μας τα νανοϋλικά έχουν κατακλύσει την καθημερινή μας ζωή. Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές που βρίσκουν είναι...

Περισσότερα »

Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2016

Στις 5 Οκτωβρίου 2016 η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε την απονομή του  Βραβείου Νόμπελ Χημείας για το 2016 στους επιστήμονες Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart, Bernard L....

Περισσότερα »

Βιβλία για τη νανοτεχνολογία και τη νανοχημεία

Η τελευταία δεκαετία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια από επιστημονική άποψη στα θέματα Νανοτεχνολογίας και Νανοχημείας.  Με τον όρο Νανοτεχνολογία (nanotechnology) οι επιστήμονες περιγράφουν επιστημονικά πειράματα και έρευνα με υλικά (οργανικά...

Περισσότερα »

Τα καλύτερα βιβλία Οργανικής Χημείας

Οργανική Χημεία θεωρείται ο κλάδος της επιστήμης της Χημείας που καλύπτει όλες τις οργανικές ενώσεις, δηλαδή τις ενώσεις που έχουν τουλάχιστον ένα άτομο άνθρακα και υδρογόνου. Σε σχέση με...

Περισσότερα »

Τα πιο σημαντικά περιοδικά θετικών επιστημών – Εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά για την επιστήμη της Χημείας

Τα επιστημονικά περιοδικά σε διεθνή κλίμακα που κυκλοφορούν είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια, αλλά υπολογίζονται ότι ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 20 χιλιάδες .Αναφέρονται ως επιστημονικά περιοδικά με...

Περισσότερα »

Χημεία…Ολυμπιακών διαστάσεων!

Τα αγωνίσματα που λαμβάνουν χώρα στις πισίνες των Ολυμπιακών αγώνων προσελκύουν ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος του κοινού λόγω και της ποικιλίας των αγωνισμάτων (ταχύτητα, καταδύσεις, ρυθμική-ενόργανη) . Μπορεί η...

Περισσότερα »

Νέα μέθοδος μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο

Η αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού παραμένει μια μέθοδος, η οποία ως ενεργειακά ασύμφορη δε δύναται να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή πόσιμου νερού. Επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη δημιούργησαν ένα...

Περισσότερα »

Ελπιδοφόρα σύμπλοκα ρηνίου <<καταλύουν>> την προστασία του περιβάλλοντος

Επιστήμονες απο τη Γαλλία και την Κίνα δημιούργησαν έναν καταλύτη-σύμπλοκο Ρηνίου, ο οποίος υπό την επίδραση ορατού φωτός δύναται να μειώσει τη συγκέντρωση του CO2. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία καθώς...

Περισσότερα »

Η χημεία πίσω από την μπάλα του EURO ‘Beau Jeu’

“Beau Jeu” στα γαλλικά σημαίνει όμορφο παιχνίδι και αποτελεί την επίσημη μπάλα των αγόνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου EURO2016 που γίνεται αυτές τις μέρες στην Γαλλία. Αυτά τα παιχνίδια...

Περισσότερα »

Οι βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος καλό θα είναι όσοι καπνίζουν να γνωρίζουν τις χημικές τοξικές ουσίες που παίρνουν και όσοι δεν καπνίζουν να γνωρίζουν γιατί δεν...

Περισσότερα »

Mικροσκόπιο για κινητά με 15€ !!!!

Είναι γνωστά τα ερωτήματα που εδώ και καιρό πλανώνται τόσο στα σχολεία όσο και στην κοινωνία.  Σωστή ή λάθος η χρήση των tablets και των smart-phone στα σχολεία? Πώς...

Περισσότερα »

Διαγωνισμός Φωτογραφίας & Βίντεο: Αγαπημένες στιγμές στην Επιστήμη

Favorite Science Moments – Photo & Video Competition Αποτυπώστε τις αγαπημένες σας επιστημονικές στιγμές!!!! Έχετε φωτογραφίες από τα υλικά που φτιάχνετε στο εργαστήριο, την διάταξη στην οποία δουλεύετε ή από κάποια...

Περισσότερα »

Αναγόρευση James Watson σε Επίτιμο Δημότη Σπετσών “The DNA Double Helix, as a Hallmark in modern Science and Society”

Το 17ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας με τίτλο: "Από τη Μοριακή Βιολογία στην Ιατρική Χημεία", θα πραγματοποιηθεί στις Σπέτσες, 29-31 Αυγούστου, 2016 στην ιστορική Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών στο...

Περισσότερα »

Άρωμα…από άρωμα βιβλίου

Οι βασικές γνώσεις της Χημείας συνήθως σχηματοποιούνται μέσω των βιβλίων της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επομένως, είναι καταλυτική η ύπαρξη των βιβλίων για την εκμάθηση της Χημείας. Τι...

Περισσότερα »

Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα επικίνδυνα εκρηκτικά έγκαιρα και αποτελεσματικά;

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην εκρηκτική ουσία  triacetone triperoxide με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες και τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν όταν η επιστήμη της Χημείας χρησιμοποιείται κακόβουλα.  [caption...

Περισσότερα »

Nanocookies ως υλικό ανόδου για μπαταρίες

Η απόδοση μπαταριών λιθίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά ηλεκτροδίων τους. Νανοδομές οξειδίων μετάλλων μετάπτωσης χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά υλικά για την αντικατάσταση του γραφίτη (ως ηλεκτρόδιο ανόδου)....

Περισσότερα »

Η κακόβουλη χρήση της Χημείας στα χέρια των τρομοκρατών

Οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν  στο αεροδρόμιο καθώς και στο μετρό των Βρυξελλών περιείχαν την χημική ένωση triacetone triperoxide (TATP), η οποία χρησιμοποιείται ως αυτοσχέδιο εκρηκτικό χαμηλού κόστους.  Η συγκεκριμένη...

Περισσότερα »

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Μπορεί η επιστήμη της Χημείας να συναντήσει την επιστήμη της Ιστορίας και πιο συγκεκριμένα της Ελληνικής; Μία τέτοια συνάντηση αποτελεί η σύνθεση του αστεριού της Βεργίνας από Έλληνες...

Περισσότερα »

Καλή Σαρακοστή!!

Ο Quasi-Kite χαρταετός πέταξε για να επιδείξει το νομπέλ Χημείας, με το οποίο βραβεύθηκε το 2011 ο Ισραηλινός καθηγητής Dan Shechtman για την ανακάλυψη των ημι-κρυστάλλων. H ανακάλυψη έγινε...

Περισσότερα »

Χημικά Drones

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο σαν θέμα κοσμεί και το εξώφυλλο του αντίστοιχου τέχους, το περιοδικό Chemical and Engineering News της American Chemical Society (ACS) παρουσιάζει τους...

Περισσότερα »