child_passive

Παθητικό κάπνισμα και υγεία

child_passive_facebookΤο ενεργό και το παθητικό κάπνισμα, μετά από μακροχρόνιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν σημαντικό αριθμό ασθενειών και πρόωρων θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.  Από τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) το 20% όλων των θανάτων το 2000 είχαν ως πρωταρχική αιτία το κάπνισμα, εκ των οποίων περίπου το 10%  θεωρείται ότι προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα. Στη δεκαετία 1990-1999, 21 εκατομμύρια άτομα πέθαναν πρόωρα λόγω των καπνισματικών τους συνηθειών  (εκ των οποίων το 50% ήταν σε ηλικίες 35-69 ετών). Συγχρόνως, είναι γνωστό από έρευνες ότι το ενεργό και το παθητικό κάπνισμα προκαλούν ασθένειες και κλινικά φαινόμενα στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα  που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπων να νοσηλευθούν για μεγάλο διάστημα ή να πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Το τεράστιο οικονομικό κόστος και τα έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής αγωγής των καπνιστών είναι αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια , αλλά θεωρούνται ότι επιβαρύνουν εξαιρετικά τα συστήματα υγείας όλων των χωρών. Είναι λοιπόν πολλοί οι λόγοι και σοβαροί για να σταματήσει το ενεργό και το παθητικό κάπνισμα. Επιπλέον, οι παθητικοί καπνιστές είναι θύματα και δικαιολογημένα πρέπει να προστατευθούν από τους κρατικούς φορείς υγείας.

Οι παθητικοί καπνιστές είναι κυρίως οι σύζυγοι, τα παιδιά , οι συγγενείς, γείτονες, συνάδελφοι στους χώρους εργασίας και άλλοι συνάθρωποί μας που βρίσκονται μαζί μας σε κλειστούς χώρους και δεν καπνίζουν. Γιατί πρέπει να τους επιβάλλουμε να καπνίζουν τον παράπλευρο καπνό του τσιγάρου μας (environmental tobacco smoke) και να παθαίνουν διάφορες αναπνευστικές ασθένειες και αργότερα να πεθαίνουν πρόωρα;

Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες θεωρείται πλέον εδώ και δεκαετίες  «προσβλητικό» και αντικοινωνικό να καπνίζει κανείς μέσα σε κλειστούς χώρους και οπουδήποτε υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η αντικαπνιστική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, εδώ και 40 χρόνια, ήδη  αποδίδει σημαντικά οφέλη στις υπηρεσίες υγείας αλλά και μείωσε δραστικά τη νοσηρότητα και πρόωρη θνησιμότητα, και ιδιαίτερα τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα.

Στην Ελλάδα, παρά τις δραστήριες και πολυετείς αντικαπνιστικές εκστρατείες και την καθυστερημένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, ακόμη έχουμε την «θλιβερή» πρωτιά στις στατιστικές, δηλαδή να καπνίζουμε κατά κεφαλή 3.131 τσιγάρα  (το 2004). Οι πιο πρόσφατες έρευνες και στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τους 100.000 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα, οι 14-15.000 οφείλονται στο κάπνισμα (και από αυτούς το 10% περίπου πρέπει να είναι παθητικοί καπνιστές).

Είναι το παθητικό κάπνισμα επικίνδυνο στην υγεία;

Οι πλέον πρωτοποριακές επιδημιολογικές έρευνες για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος έγιναν από τον καθηγητή Δ. Τριχόπουλο (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Αθηνών) και τους συνεργάτες του. Οι δημοσιευμένες εργασίες τους στα πιο έγκυρα επιστημονικά ιατρικά περιοδικά και οι μετέπειτα επιστημονικές έρευνες επιβεβαίωσαν  την επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος. Οι έρευνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency, EPA)  για να υποστηρίξουν επιστημονικά και να νομοθετήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους το 1992.

Ο κίνδυνος για τους ενεργούς καπνιστές έχει υπολογισθεί με μακροχρόνιες επιστημονικές επιδημιολογικές έρευνες και για μεγάλο αριθμό καπνιστών (ένα εκατομμύριο) τις τελευταίες δεκαετίες. Οι καπνιστές έχουν 23 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και 2-25 φορές για άλλες θανατηφόρες ασθένειες (καρδιαγγειακά, χρόνιες αποφρακτικές ασθένειες, καρκίνο οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, κ.λπ).

Ο παθητικός καπνιστής δέχεται σημαντικές ποσότητες του καπνού και των πτητικών ουσιών του καπνού του τσιγάρου ανάλογα με το είδος του κλειστού χώρου, τον αριθμό των καπνιστών και την μακροχρόνια έκθεση. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα για συζύγους καπνιστών, εργαζόμενους σε γραφεία με συναδέλφους καπνιστές και εργαζομένους σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης με μεγάλο αριθμό καπνιστών και με περιορισμένη ανανέωση του αέρα. Για τον κίνδυνο να αναπτύξουν αναπνευστικά και, καρδιολογικά προβλήματα, και διάφορους τύπους καρκίνου έχουν διερευνηθεί με άνω των 3000 επιστημονικών εργασιών. Οι παθητικοί καπνιστές, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα, κινδυνεύουν άμεσα.  Τα νεαρά παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να αναπτύξουν άσθμα λόγω των αλλεργιογόνων ουσιών του καπνού του τσιγάρου και αργότερα αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ευαισθησίας των πνευμόνων τους.

Γιατί ο καπνός του τσιγάρου είναι επικίνδυνος στην υγεία;

Η επιστημονική ανάλυση του καπνού του τσιγάρου έδειξε ότι αποτελείται από δύο ρεύματα: το κύριο (ενεργό κάπνισμα) και το δευτερεύον ή παράπλευρο ρεύμα που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής. Κατά την καύση του τσιγάρου αναπτύσσονται θερμοκρασίες 600-700οC. Η καύση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται 3.500-4.000 χημικές ουσίες, αιωρούμενα σωματίδια, ραδιενεργά στοιχεία, αέρια, ελεύθερες ρίζες και πτητικές ενώσεις βαρέων μετάλλων. Οι περισσότερες ουσίες είναι σε μικρές ποσότητες, αλλά 70-100 ενώσεις, οι περισσότερες τοξικές και καρκινογόνες, παράγονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων.

Οι ουσίες αυτές εισχωρούν στους πνεύμονες, εγκλωβίζονται στις κυψελίδες ή διεισδύουν στο αίμα. Η νικοτίνη σε μερικά δευτερόλεπτα περνάει στον εγκέφαλο και ενώνεται με ειδικό βιοχημικό υποδοχέα, προκαλώντας εθισμό και εξάρτηση, σε ορισμένα άτομα ισχυρότερο από τα ναρκωτικά. Ο ενεργός καπνιστής εισπνέει αναλογικά από 20 τσιγάρα,  4-5 φορές την ατμοσφαιρική ρύπανση του κέντρου της Αθήνας που θα ανέπνεε για ένα 24ώρο.

Ο παθητικός καπνιστής εισπνέει το παράπλευρο ρεύμα του καπνού, αλλά και το κύριο ρεύμα που εκπνέει ο καπνιστής. Η θερμοκρασία πέφτει κατά τα διαλείμματα καπνίσματος και η κάφτρα σκεπάζεται από στάχτη και ως αποτέλεσμα η πυρόλυση στο φλεγόμενο άκρο του τσιγάρου παράγει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από καρκινογόνες ουσίες και αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με μελέτες στο εργαστήριο μας, τα τσιγάρα Ανατολικού τύπου (Ελληνικά)  παράγουν καπνό με υψηλή περιεκτικότητα σε πίσσα και πολλές καρκινογόνες ουσίες. Η πίσσα του καπνού του τσιγάρου θεωρείται ότι εισχωρεί στις κυψελίδες και με τις σταθερές ελεύθερες ρίζες που περιέχει προκαλεί βλάβες σε ένζυμα, λιπίδια μεμβρανών των κυττάρων και στο DNA των κυττάρων μέσω μηχανισμών ελευθέρων ριζών. Ο παθητικός καπνιστής, ανάλογα συνθηκών, καπνίζει ένα τσιγάρο για κάθε 5 ενός ενεργού καπνιστή στον ίδιο κλειστό χώρο.  Επιδημιολογικές μελέτες βρήκαν ότι οι καπνισματικές συνήθειες των γονιών αυξάνουν τις πιθανότητες για λευχαιμία στα παιδιά τους και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε συζύγους.

Οι ενώσεις του καπνού του τσιγάρου και η πίσσα έχουν δοκιμασθεί σε πειραματόζωα επί πολλά χρόνια. Ως μίγμα προκαλούν καρκίνο, αλλά και διαχωρισμένες έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες, μεταλλαξιγόνες, τοξικές , αλλεργικές και  οξειδωτικές. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μέσω της International Agency for Research on Cancer (IARC) έχει ταξινομήσει τον καπνό του τσιγάρου στην κατηγορία 1, δηλαδή επιβεβαιωμένο καρκινογόνο στον άνθρωπο.  Το 85-90% του καρκίνου του πνεύμονα θεωρείται ότι οφείλεται στο κάπνισμα. Το κάπνισμα θεωρείται ότι  την δεκαετία 2020-2030 θα προκαλέσει 10 εκατομμύρια πρόωρων θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.


Βιβλιογραφία

1. Τριχόπουλος Δ, Καλαντίδου Α, Κατσουγιάννη Κ, Χατζάκης Α, Πετρίδου Ε, Σπάρος Ε. Παθητικό κάπνισμα και υγεία. Αρχ. Ελληνικής Ιατρικής 1987, 4: 123-126.
2. Trichopouylos D, Kalandidi A, Sparos  L, MacMahon B. Lung cancer and passive smoking. International Journal of Cancer 1981, 271-4.
3. Trichopoulos D, Kalandidi A, Sparos L. Lung cancer and passive smoking: conclusion of the Greek study. Lancet 1983, ii: 677-678.
4. U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Respiratory Health Effects of Passive Smoking: Lung Cancer and Other Disorders. EPA  publications 600/6.90/006F) Washington DC, 1992.
5. Davis RM. Passive smoking: history repeats itself. Strong public health action is long overdue. British Medical Journal 1997, 315:961-962.
6. Glantz SA, Parmley WW. Passive smoking and heart disease: epidemiology, physiology and biochemistry. Circulation 1991, 83:1-12.
7. Hackshaw AK, Law MR, Wald NJ. The accumulated evidence on lung cancer and environmental tobacco smoke. Brit Med. J 1997, 315: 980-988.
8. Riboli E, Preston-Martin S, Saracci R, Haley NJ, Trichopoulos D, et al. Exposure of non-smoking women to environmental tobacco smoke: a 10-country collaborative study. Cancer Causes and Control 1990, 1: 243-252.
9.  Ferris BG, Ware JH, Berkey CS, Dockery DW, et al. Effects of passive smoking on health of children. Environ Health Perspect 1985, 62: 289-295.
10. Βαλαβανίδης Α. Η χημική σύσταση του καπνού του τσιγάρου. Τοξικές, καρκινογόνες, μεταλλαξιγόνες και τερατογόνες χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία στο κύριο και στο παράπλευρό ρεύμα του καπνού. Ιατρική 1988, 54: 20-27.
11. Βαλαβανίδης Α. Ρύπανση εσωτερικών χώρων από τον καπνό του τσιγάρου και παθητικό κάπνισμα. Αρχ. Ελλ.  ιατρικής 1991, 8: 369-375.
12. Βαλαβανίδης Α. Ελεύθερες ρίζες στον καπνό του τσιγάρου και ο ρόλος τους στην πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα. Ελληνική Ιατρική 1991, 57 (4): 255-263.
13. Βαλαβανίδης Α. Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρκίνος του πνεύμονα. Συγκριτική αξιολόγηση σε σχέση με τις εκθέσεις στο εργασιακό περιβάλλον, το ενεργό και το παθητικό κάπνισμα. Ιατρική 1996, 70(6): 483-497.
14. Βαλαβανίδης Α. Κάπνισμα και υγεία: Νεότερες εξελίξεις στην αντικαπνιστική εκστρατεία και στις στατιστικές για τις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία του ανθρώπου. Χημικά Χρονικά.2000,  62(5): 142-145.
15. Valavanidis A, Charalambous E. A comparative study of mainstream and sidestream smoke of cigarettes with conventional acetate filters and “bio-filters” by Electron Paramagnetic Resonance. Redox Report (Australia) 2001, 6: 161-171.
16. Βαλαβανίδης Α. Παθητικό κάπνισμα: πόσο επικίνδυνο είναι στην υγεία;. Scientific American (Ελληνική έκδοση)  Ιούλιος, 2007.
17. Valavanidis A, Vlacjhogianni T, Fiotakis K. Tobacco smoke: ιnvοlvement  of reactive oxygen species and stable free radicals in mechanisms of oxidative damage, carcinogenesis and synergistic effects with other respirable particles. International Journal of Environmental Research and Public Health 2009, 6:445-462.

 

Πηγές Εικονογράφησης

  • http://www.purelivingchina.com/2011/12/air-pollution-in-shanghai-is-equivalent-to-smoking-18-of-a-cigarette-a-day & http://howtoquitsmoking24h.com/the-harmful-effects-of-passive-smoking-on-children.html (Slider)
  • http://www.heraldscotland.com/news/13412645.Ban_on_smoking_in_cars_will_lead_to_children_reporting_parents_to_police__say_pro_tobacco_lobbyists/

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Φωτογραφία του/της Αθανάσιος Βαλαβανίδης

Αθανάσιος Βαλαβανίδης

Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, βλέπε λεπτομερές βιογραφικό εδώ)

Πρόσφατα άρθρα κατηγορίας

Η ιστορία των εμβολίων

The history of vaccines and immunization to combat infectious diseases goes back many centuries. Chinese employed smallpox inoculation as early as the 16th century. But the scientific history of...

Περισσότερα »

Ελαιόλαδο και Μεσογειακή δίαιτα. Τα οφέλη για την υγεία μας

The term Mediterranean Diet (MedDiet) refers to dietary patterns found in olive‐growing areas of the Mediterranean region (Southern Italy, Spain, Greece, France, etc). Olive oil is the foremost source...

Περισσότερα »

Η μόδα των tattoo – Σημαδεύοντας την υγεία μας !!

Όσοι πιστεύαν μέχρι σήμερα ότι η μόνη ταλαιπωρία που προκαλείται στον οργανισμό μας κατά την διενέργεια ενός tattoo εντοπίζεται στον πόνο κατά τη διενέργεια μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν…Και...

Περισσότερα »

Αντιεμβολιαστικό κίνημα και αντικρεατοφαγία. Μύθοι, αλήθειες ή εκμετάλλευση;

Το έναυσμα για την συγγραφή αυτού του άρθρου δόθηκε εδώ και καιρό, για την ακρίβεια ίσως εδώ και λίγα χρόνια όπου ο όρος "εναλλακτικό" που ξεκίνησε κυρίως από τον...

Περισσότερα »

Είναι τόσο ΄΄αθώες΄΄ οι εκτυπώσεις με μελάνια toner ;

Οι εκτυπωτές Laser λειτουργούν με toners, τα οποία είναι γνωστό ότι περιέχουν καταλυτικά δραστικά νανοσωματίδια. Κατά την εκτύπωση αυτά τα νανοσωματίδια εκπέμπονται στον αέρα, όπου δύναται να αντιδράσουν με...

Περισσότερα »

Αυξάνονται ή μειώνονται οι θάνατοι από διάφορους τύπους καρκίνου;

Αιτίες-κίνδυνοι αυξημένης θνησιμότητας από κακοήθεις νεοπλασίες σε ανεπτυγμένες χώρες            Οι κακοήθεις νεοπλασίες (καρκίνοι) στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες έχουν καταστεί η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος....

Περισσότερα »

Καρκινογένεση – Ο Ρόλος των Ελευθέρων Ριζών, των Δραστικών Οξυγονούχων Ενώσεων και του Οξειδωτικού Stress

Ο άνθρωπος είναι δέσμιος της εξελικτικής βιολογίας των αερόβιων οργανισμών και αναπόφευκτα με την γήρανση θα εμφανίσει ορισμένους τύπους κακοήθων νεοπλασιών (καρκίνου).Τις τελευταίες δεκαετίες οι κακοήθεις νεοπλασίες αποτελούν τη...

Περισσότερα »

Ζούμε περισσότερο, τρώγωντας λιγότερο;

Ο θερμιδικός περιορισμός (calorie restriction) θεωρείται ότι είναι μία από τις προληπτικές τακτικές που θα μπορούσαν δυνητικά να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και να επεκτείνουν το προσδόκιμο...

Περισσότερα »

Φρούτα και λαχανικά. Γιατί είναι ωφέλιμα; Μέρος 3ο

ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ; Πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών έχουν προσδιορίσει τις φυτοχημικές ουσίες (φρούτα, λαχανικά, κρασί και τσάι) που έχουν απομονωθεί και δοκιμαστεί σε πειράματα για την...

Περισσότερα »

Πόσιμο Νερό ή Εμφιαλωμένο Νερό στην Αθήνα. Ποιό είναι καλύτερο και πιο υγιεινό;

Είναι κοινό φαινόμενο όπως σε πολλές περιοχές και στην Αθήνα να βλέπει κανείς τους καταναλωτές να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού στα σουπερμάρκετ  ή να κυκλοφορούν με ένα μπουκάλι...

Περισσότερα »

Παστερίωση του Γάλακτος και η Σημασία του για την Υγιεινή Διατροφή του Καταναλωτή

Η παστερίωση  αποτελεί εδώ και δεκαετίες μία σημαντική  τεχνολογική εφαρμογή για την εξουδετέρωση των μολυσματικών παραγόντων που υπάρχουν στο φρέσκο γάλα κατά την παραλαβή του από τα γαλακτοφόρα ζώα....

Περισσότερα »

Φρούτα και λαχανικά. Γιατί είναι ωφέλιμα; Μέρος 2ο

Οι μηχανισμοί αναστολής οξειδωτικών βλαβών από τις  φυτοχημικές ουσίες των φρούτων και λαχανικών Η χημική δομή των φυτοχημικών μικροθρεπτικών συστατικών των φρούτων και των λαχανικών  παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο για...

Περισσότερα »

Οι βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος καλό θα είναι όσοι καπνίζουν να γνωρίζουν τις χημικές τοξικές ουσίες που παίρνουν και όσοι δεν καπνίζουν να γνωρίζουν γιατί δεν...

Περισσότερα »

Κατανάλωση κρέατος… Παν μέτρον Άριστον

Εισαγωγή : Διατροφή και ανθρώπινη υγεία Η διατροφή του ανθρώπου θεωρείται εδώ και δεκαετίες σημαντικός εξωγενής παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος αλλά και αιτία για διαταραχές...

Περισσότερα »

Φρούτα και λαχανικά. Γιατί είναι ωφέλιμα; Μέρος 1ο

Ο άνθρωπος χρειάζεται την καθημερινή του διατροφή για να καλύψει  τις ενεργειακές του ανάγκες, να εμπλουτίσει την λειτουργία των οργάνων με θρεπτικά συστατικά και να τροφοδοτήσει τους βιολογικούς του...

Περισσότερα »

Φυτοφάρμακα σε Φρούτα, Λαχανικά και Τρόφιμα: Πόσο Επικίνδυνα είναι στην Ανθρώπινη Υγεία;

Από την εποχή της αγροτικής επανάστασης οι καλλιέργειες καταστρέφονταν από παράσιτα και ασθένειες οι οποίες μείωναν σημαντικά τις γεωργικές αποδόσεις. Η χρήση φυτοπροστατευτικών δραστικών χημικών ουσιών για καταπολέμηση των παρασίτων...

Περισσότερα »

Τα χημικά μυστικά του καφέ

Η ιστορία του καφέ, σύμφωνα με τον μύθο, ξεκινάει στα όρη της Αιθιοπίας. Εκεί ένας αιγοβοσκός παρατήρησε ότι τα ζώα του μετά από την κατανάλωση των καρπών ενός συγκεκριμένου...

Περισσότερα »

Νανοσωματίδια, φίλοι της καρδιάς!

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί τον βασικότερα παράγοντα θανάτου στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Οι δυσκολίες στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος προτού παρουσιασθεί η  συμπτωματολογία καθώς και η αντιμετώπιση της ίδιας της νόσου...

Περισσότερα »

Χημικές συμβουλές! Πώς πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Η επιστήμη της Χημείας πολλές φορές καλείται να διαλευκάνει ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και της διατροφής. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι ο ενδεδειγμένος...

Περισσότερα »

Οδοντίατρος χωρίς σύριγγες και χωρίς πόνο!

Στο μέλλον η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα μπορούσε να είναι ευχάριστη!!! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sao Paolo στην Βραζιλία ανέπτυξαν μία εναλλακτική μέθοδο για την αναισθητοποίηση δοντιών και...

Περισσότερα »

Χημεία εναντίον γρίπης!Αποτέλεσμα…ελπίζουμε θετικό!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες είναι η έλλειψη ενός αποτελεσματικού ΄΄οπλοστασίου΄΄ απέναντι στο υπαρκτό ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης. Οι ιοί δυστυχώς μεταλλάσσονται διαρκώς και με...

Περισσότερα »

Υπόθεση Bial – Χημικές λεπτομέρειες βγαίνουν στο φως.

Τον Ιανουάριο του 2016 συνέβη ένα από τα σημαντικότερα ατυχήματα σε κλινικές δοκιμές, καθώς στην πρώτη φάση δοκιμών (της φαρμακευτικής εταιρείας Bial) του υποψήφιου αναλγητικού ΒΙΑ 10-2474 προκλήθηκαν σοβαρές εγκεφαλικές...

Περισσότερα »