<<Μέσ’από τον αφρό σου, λιμνοθάλασσα,
σαν κάτι, αντάμα σκαλιστό και αγερινό, σαν κάτι
που δούλεψε το χέρι του ποιητή,
να το καθάριο κρούσταλλο, να το χιονάτο αλάτι.
Το ψωμί σιταράτο καλοζύμωτο
μέσ’απ’τα χέρια της κυράς τα προκομμένα βγαίνει.
μα νόστιμο είν’ασύγκριτα, γιατί
μέσα του, αλάτι, η χάρη σου, σπαρτή, σπαταλεμένη
Το ψωμί σιταράτο καλοζύμωτο
το τρώνε νιές, λιγνές, μεστές, ξανθές, μελαχρινούλες,
γι’αυτό της λιμνοθάλασσας ο αφρός
τρέμει στο κάθε σείσμα σας, Μισολογγιτοπούλες!>>
To Αλάτι – Ένα ολόκληρο ποίημα αφιερωμένα στο χλωριούχο νάτριο.
Ο Εθνικός μας ποιητής, ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, συμβολίζει όχι μόνον το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και τη δημοσιογραφία. Ο Κωστής Παλαμάς που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859, διετέλεσε γραμματέας στο ΕΚΠΑ από το 1897, από όπου αποχώρησε το 1928. Από την ίδια χρονιά διορισμού του στο ΕΚΠΑ άρχισε να δημοσιεύει τις σημαντικότερες ποιητικές του συλλογές και συνθέσεις, όπως οι «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι» (1897), «Ασάλευτη Ζωή» (1904), «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» (1907), «Η Φλογέρα του Βασιλιά» (1910). Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ από το 1926 αποτέλεσε βασικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1930. Ο θάνατος του το Φεβρουάριο του 1943 στην Κατοχική Αθήνα, αποτέλεσε λαϊκό προσκύνημα.
Ο Κωστής Παλαμάς ήταν επίσης δημοσιογράφος κι ήταν υπερήφανος για τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Σε επιστολή του προς την Ένωση Συντακτών, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 1935, ανέφερε: «Ποιητή βέβαια με κράτησε να λογίζομαι το κυρίαρχο είδος της εργασίας μου, μα ποτέ δεν ξεχώρισα και ποτέ δεν το διέκρινα από την άλλη μου και από την όλη μου… δημοσιογραφική εργασία… Είμαι δημοσιογράφος και δεν το παρατρέχω, ούτε μπορώ να λησμονήσω το γένος μου… Γνωρίζουμε κι από την ιστορία πως οι δεινότεροι που συμβολίζουν τον πνευματικό κόσμο περάσανε συχνά από τη δημοσιογραφία».
Παράλληλα με την ποίηση και τις άλλες πνευματικές του δραστηριότητες, αφότου ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο «Ραμπαγάν» του Κλεάνθη Τριανταφύλλου, στο «Μη χάνεσαι» του Γαβριηλίδη, στην «Ακρόπολη», ως συντάκτης του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, στην «Εφημερίδα» του Κορομηλά, στο «Εμπρός» του Καλαποθάκη, κ.ά.
Από τον ιστοχώρο http://kostispalamas.uoa.gr/