Η παστερίωση αποτελεί εδώ και δεκαετίες μία σημαντική τεχνολογική εφαρμογή για την εξουδετέρωση των μολυσματικών παραγόντων που υπάρχουν στο φρέσκο γάλα κατά την παραλαβή του από τα γαλακτοφόρα ζώα. Αν και η πρακτική αυτή είναι πλέον καθιερωμένη και νομοθετικά υποχρεωτική για την ασφάλεια των καταναλωτών, διάφορες παραπλανητικές γνώμες καταναλωτικών οργανώσεων για την παστερίωση δημιουργούν αμφιβολίες και σύγχυση στην κοινή γνώμη. Η παστερίωση δεν καταστρέφει η μειώνει τη διατροφική αξία του φρέσκου γάλακτος ή μεταβολή των συστατικών και βιταμινών. Τα τελευταία χρόνια στην αγορά διατίθενται διάφοροι τύποι γάλακτος και με διαφορετική περιεκτικότητα σε λιπαρές ύλες. Η απομάκρυνση του λίπους από το φρέσκο επιτυγχάνεται μόνο με μηχανικές τεχνικές χωρίς την παρέμβαση χημικών ουσιών. Το γάλα με μικρότερη περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος είναι εξίσου υγιεινό και για μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και πιο χρήσιμο λόγω της σχέσης λίπους και παχυσαρκίας και πρόληψης μειωμένης ενέργειας κατά την διατροφή. Το αποβουτυρωμένο γάλα έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, ως μέρος ενός συνολικού υγιεινού προγράμματος διατροφής.
Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ..