Η επιστήμη της Χημείας πολλές φορές καλείται να διαλευκάνει ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και της διατροφής. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επεξεργασίας των φρούτων και των λαχανικών ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατό απελευθερωμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ο καταναλωτής πολύ συχνά βρίσκεται μπερδεμένος ανάμεσα σε διάφορες μεθόδους που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, οι οποίες όμως δε στηρίζονται σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα.
Μία από τις πιο ολοκληρωμένες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παραπάνω θέμα παρουσιάστηκε το 2000 στο J.Agr.Food.Chem. Το συμπέρασμα, το οποίο εξήχθη είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εξεταζόμενων 12 φυτοφαρμάκων απομακρύνθηκε με ένα απλό ξέπλυμα του τροφίμου με κρύο νερό. Επίσης, η απομάκρυνση του φυτοφαρμάκου δεν σχετιζόταν με τη διαλυτότητα που αυτό έχει στο νερό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξεταζόμενων φυτοφαρμάκων συσσωρεύεται στην επιφάνεια και απομακρύνεται με μηχανικό τρόπο.
Στη συγκεκριμένη έρευνα πρέπει να τονίσουμε πως εξετάστηκαν μη συστημικά φυτοφάρμακα δηλαδή αυτά που παραμένουν στην επιφάνεια του τροφίμου σε αντίθεση με τα συστημικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν και εσωτερικά στο τρόφιμο. Τα συστημικά φυτοφάρμακα θα μας απασχολήσουν σε επόμενο αναλυτικότερο άρθρο.
Πηγή βιβλιογραφίας & εικόνας : Krol J.W. et al. Reduction of Pesticide Residues on Produce by Rinsing. J.Agric.Food Chem., 48, 2000, 4666-4670.
& http://food.ndtv.com/food-drinks/simple-tricks-to-remove-pesticides-from-fruits-and-vegetables-696039 (Εικόνα).