Απ. Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στους καρπούς της πιπεριάς (γένος Capsicum), όπου ανήκουν αρκετά είδη, όπως οι μικροί θάμνοι που καλλιεργούνται ως διακοσμητικά, καθώς οι καρποί τους έχουν όμορφα σχήματα και χρώματα. Τα εμπορικά προϊόντα των πιπεριών που καλλιεργούνται συστηματικά είναι οι τριμμένοι καρποί τους, γνωστοί με ονόματα όπως πιπέρι Καγιένης, πιμέντο, ταμπάσκο, μπούκοβο, τσίλι, πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι. Όλοι περιέχουν λιγότερο ή περισσότερο την καψαϊκίνη, ένα φαινολικό-αμιδικό παράγωγο. Για την αξιολόγηση της καυτεράδας υπάρχει η κλίμακα Scoville, στην οποία για την καθαρή καψαϊκίνη σε ορισμένη συγκέντρωση δόθηκε η αυθαίρετη τιμή των 16.000.000 μονάδων. Οι πολύ καυτερές πιπεριές, συνήθως με το μικρότερο μέγεθος, δίνουν τιμές 300.000-100.000, ενώ οι ήπιες περιορίζονται σε 1500-1000 (συγκέντρωση 1 ppm αντιστοιχεί σε 15 Scoville).
Πηγή εικόνας : www.cliparts.co & www.onmed.gr
*Τα χημικά ρεκόρ είναι εμπνευσμένα από το βιβλίο του Hans-Jürgen Quadbeck-Seeger και άλλων “World records in Chemistry”, αγγλική έκδοση Wiley-VCH (1999). Ωστόσο πολλά από τα ρεκόρ που θα εμφανίζονται είναι από την τρέχουσα βιβλιογραφία ή αναζητήσεις στο Διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης ενότητας αποτελεί ευγενική προσφορά του Ομότιμου Καθηγητή Αναστάσιου Βάρβογλη.